Літературний конкурс імені
Івана Дубинця

ІV ЛІТЕРАТУРНИЙ КОНКУРС ІМЕНІ ІВАНА ДУБИНЦЯ

До 121-річчя з Дня народження українського громадського діяча, публіциста, науковця, учасника Медвинського антибільшовицького повстання, автора книги спогадів “Горить Медвин” освітня ініціатива "Медвин. Повстання" спільно з Українським інститутом національної пам'яті, Національним музеєм Революції Гідності, Музеєм історії Богуславщини, Товариством дослідників України, громадською організацією "Молодь в тренді" оголошує ІV Літературний конкурс імені Івана Дубинця на кращі твори короткої прози.

Для участі до 31 травня 2024 року приймаємо оригінальні малі прозові твори довільного жанру (есей, новела, оповідання, нарис, мемуари тощо). Один автор може подати на конкурс один твір. У конкурсі візьмуть участь тексти, що відповідатимуть вимогам:

Конкурсні твори просимо надсилати у документі формату word на електронну адресу співзасновниці освітньої ініціативи "Медвин. Повстання" Марини Гогулі marynagogulia@gmail.com. В темі листа просимо вказати “ІV Літературний конкурс імені Івана Дубинця”.  В електронному листі слід надати такі відомості:


Оцінювання творів відбуватиметься без повідомлення членам журі їх авторів. До складу журі входять:

До річниці Медвинського повстання, описаного Іваном Дубинцем у книжці «Горить Медвин», 17 серпня 2024 року буде оголошено чотирьох переможців літературного конкурсу:

Найкращі твори будуть опубліковані на сайті medvyn-povstannia.org.ua.

За оновленням інформації про конкурс слідкуйте на нашому сайті та на сторінці освітньої ініціативи "Медвин. Повстання" у Facebook.


Організатор: освітня ініціатива “Медвин. Повстання”.

Партнери: Український інститут національної пам’яті, Національний музей Революції Гідності, Музей історії Богуславщини, Товариство дослідників України, ГО “Молодь в тренді”.

ПЕРЕМОЖЦІ ІІІ ЛІТЕРАТУРНОГО КОНКУРСУ ІМЕНІ ІВАНА ДУБИНЦЯ

Найбільше балів від журі (47 із можливих 50) отримало оповідання «Яблука» Валерії Матвієнко з села Гатне Фастівського району Київської області. Цей твір найвище оцінив і оргкомітет конкурсу.

Також серед переможців  – твір «Гени. Не Цурайся» (42 бали від журі) Оксани Геращенко з міста Коростень Житомирської області.

За умовою конкурсу, одного переможця визначають і з-поміж авторів, яким ще не виповнилося 18 років. Тож цього року найвищу кількість балів від журі (36) отримав дитячий твір «Незабутнє» Олександри Дудко з села Дибинці Богуславської громади на Київщині.

Щиро вітаємо переможців! Призи та дипломи ми надішлемо до кінця серпня.

Загалом до участі в конкурсі допущено 24 твори які відповідали всім його вимогам. Учасники конкурсу походять з 12 областей України, а саме з Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Сумської, Харківської, Хмельницької областей. Щодо вікової палітри конкурсу 2023 року, то найстаршому учаснику – 69 років, а наймолодшому – 14. З-поміж 24 авторів – 19 дорослих і 5 дітей.

Щиро дякуємо всім учасникам конкурсу, надзвичайно приємно було отримувати і читати ваші роботи! Усі учасники отримають електронні дипломи, а найкращі твори ми опублікуємо на нашому сайті medvyn-povstannia.org.ua

Вдячні членам журі – Наталці Позняк-Хоменко, Андрію Гуменюку, Олені Скуловатовій, Світлані Жигун, Віталію Ніщименку – за вашу старанну професійну роботу!

До зустрічі на IV Літературному конкурсі імені Івана Дубинця!

Нагадаємо, що Літературний конкурс заснований освітньою ініціативою «Медвин. Повстання» у 2021 році на пошану Івана Дубинця (1903–1954) – учасника українського визвольного руху, громадського діяча, письменника та науковця, автора книги про Медвинське постання «Горить Медвин», співупорядника тому свідчень і документів про Голодомор англійською мовою «Біла книга про чорні справи Кремля».

ПАМ'ЯТНИЙ ЗАХІД ДО 120-РІЧЧЯ ІВАНА ДУБИНЦЯ

30 березня виповнюється 120 років від дня народження громадсько-політичного діяча, літописця Медвинського антибільшовицького повстання, автора книги "Горить Медвин", геолога, публіциста Івана Дубинця (Івана Варфоломійовича Дубини). З цієї нагоди у рідному йому Медвині на Київщині відбудеться пам’ятний захід, а саме:

Модератор заходу — провідний науковий співробітник Музею історії Києва Катерина Сіроштан.

Час і місце заходу: 30 березня, 13:00, будинок культури, вул. Олександра Василенка, 3, с. Медвин (Київська обл., Білоцерківський район).

Організатори: освітня ініціатива “Медвин. Повстання”, Відділ культури та туризму Медвинської сільської ради, культурно-просвітницький клуб “Історичні мандри” при Медвинській публічній бібліотеці.

Також опісля заходу покладемо квіти до могили батька Івана Дубинця — Варфоломія Дубини (цвинтар на вул. Зарічок), відвідати місця, де була батьківська хата Івана Дубинця (вул. Богуславська) та приміщення школи на вул. Зарічок, 68, де навчався Іван Дубинець.

ОГОЛОШЕНО ІІІ ЛІТЕРАТУРНИЙ КОНКУРС ІМЕНІ ІВАНА ДУБИНЦЯ

До 120-річчя з Дня народження українського громадського діяча, публіциста, науковця, учасника Медвинського антибільшовицького повстання, автора книги спогадів “Горить Медвин” освітня ініціатива "Медвин. Повстання" спільно з Українським інститутом національної пам'яті, Національним музеєм Революції Гідності, Фундацією імені Івана Багряного, Музеєм історії Богуславщини, Товариством дослідників України, громадською організацією "Молодь в тренді" оголошує ІІІ літературний конкурс імені Івана Дубинця на кращі прозові твори.

Для участі до 31 травня 2023 року приймаємо оригінальні малі прозові твори довільного жанру (есей, новела, оповідання, нарис, мемуари тощо). Один автор може подати на конкурс один твір. У конкурсі візьмуть участь тексти, що відповідатимуть вимогам:

Конкурсні твори просимо надсилати у документі формату word на електронну адресу співзасновниці освітньої ініціативи "Медвин. Повстання" Марини Гогулі marynagogulia@gmail.com. В електронному листі просимо зазначити такі відомості:

Переможців обиратиме журі у складі:

Члени журі оцінюватимуть твори, не знаючи їх авторів.

У річницю Медвинського повстання 1920 року, описаного Іваном Дубинцем у книжці «Горить Медвин», 19 серпня 2023 року буде оголошено чотирьох переможців літературного конкурсу:

Найкращі твори будуть опубліковані на сайті medvyn-povstannia.org.ua.

За оновленням інформації про конкурс слідкуйте на нашому сайті та на сторінці освітньої ініціативи "Медвин. Повстання" у Facebook.

Конкурсні твори просимо надсилати до 31 травня 2023 року у документі формату word на електронну адресу marynagogulia@gmail.com. В листі просимо вказати:

ВІДОМІ ПЕРЕМОЖЦІ ІІ ЛІТЕРАТУРНОГО КОНКУРСУ ІМЕНІ ІВАНА ДУБИНЦЯ

За правилами нашого конкурсу, обрано чотирьох переможців, які отримали найбільше балів від журі: трьох серед дорослих учасників та одного – серед учасників до 18 років. Кожен із п'ятьох членів журі оцінював твори, не знаючи їх авторів, за шкалою від 1 до 10, де 10 – найвищий бал.

Отож, найбільше балів від журі отримали такі твори дорослих учасників:

Щиро дякуємо усім учасникам за цікаві і нові тексти про Медвин, членам журі за складну роботу оцінювання і вибору кращого, та партнерам – за цінні призи.

З переможцями ми зв’яжемося та упродовж наступного тижня розпочнемо відправку призів.

Загалом у конкурсі цього року взяли участь 29 творів-учасників, серед яких 6 дитячих творів і 23 дорослих твори. Їх автори походять з 17 областей України (Вінниччини, Волинської області, Дніпра, Житомирщини, Закарпаття, Запоріжжя, Київщини, Кропивницького, Львівщини, Полтавщини, Рівненщини, Сумщини, Тернопільщини, Харківщини, Хмельниччини, Черкащини, Чернівеччини).

ОГОЛОШЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ ІІ ЛІТЕРАТУРНОГО КОНКУРСУ ІМЕНІ ІВАНА ДУБИНЦЯ ЗАПЛАНОВАНО НА 20 СЕРПНЯ 2022 РОКУ

Оголошення переможців ІІ Літературного конкурсу імені Івана Дубинця відбудеться у річницю Медвинського антибільшовицького повстання 1920 року – 20 серпня.

Оргкомітет прийняв до участі в конкурсі 29 прозових творів, автори яких походять із Вінниччини, Волині, Житомирщини, Закарпаття, Запоріжжя, Київщини, Кропивниччини, Львівщини, Полтавщини, Рівненщини, Січеславщини, Сумщини, Тернопільщини, Харківщини, Хмельниччини, Черкащини, Чернівеччини.

Цього року буде оголошено чотирьох переможців літературного конкурсу. Троє переможців (двоє – серед дорослих учасників і один – серед учасників віком до 18 років), які отримають найвищу кількість балів від журі, отримають грошовий приз у розмірі 500 гривень і книжкові призи від організаторів конкурсу; окремий приз отримає і переможець, визначений засновником конкурсу – освітньою ініціативою "Медвин. Повстання".

Ми щиро дякуємо усім, хто у цей складний час подав свої твори відповідно до вимог конкурсу, членам журі, які приступили до прочитання і оцінУкраїнськийювання творів, паралельно працюючи на вигнання російських окупантів з нашої рідної України, та організаторам і партнерам конкурсу за призову й інформаційну підтримку – Українському інституту національної пам'яті, Національному музею Революції Гідності, Фундації імені Івана Багряного, Товариству дослідників України, громадській організації "Молодь вТренді", Музею історії Богуславщини.

119 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ІВАНА ДУБИНЦЯ

30 березня 2022 року виповнюється 119 років з Дня народження відомого громадського діяча, науковця-геолога, письменника і публіциста Івана Дубинця. Сьогодні наша освітня ініціатива разом із партнерами мала б оголошувати переможців ІІ Літературного конкурсу імені Івана Дубинця. Після оголошення переможців планували провести екскурсію рідними місцями Івана Дубинця та локаціями в Медвині, де відбувалися ключові події Медвинського антибільшовицького повстання. Також хотіли презентувати нове видання про Медвинське повстання. Але сьогодні в Україні точиться повномасштабна війна, яку розв’язав давній ворог – росія – з тією ж, давньою, метою – захопити українські землі, знищити, якщо не вдається асимілювати, українців, потішити власні комплекси і сповнити кровожерливі примхи.

Усе своє життя Іван Дубинець поклав на боротьбу з людиноненависницькою російською імперією та на відстоювання українських національних інтересів. Коли жив на батьківщині, на яку наступали більшовики, підтримував Медвинське повстання, а під час Другої світової війни брав участь у націоналістичному русі опору, збирав інформацію про злочини кремля та беріг пам’ять про визвольні змагання. Перебуваючи в еміграції, розповідав, де тільки міг, про прагнення українського народу до незалежності, про злочини росії проти України, видав книгу спогадів «Горить Медвин» та підготував том англомовних свідчень про Голодомор. Разом з цим, був першокласним геологом і професіоналом у своїй справі.  Як людина – скромний і самовідданий.

Що робив би Іван Дубинець, якби жив у наш час? Боронив би батьківщину на фронті, воював би інформаційно, волонтерив. І точно був би щасливий, що робить це в омріяній, незалежній Україні.

ІІ Літературний конкурс імені Івана Дубинця ми продовжуємо до 31 травня. Чекаємо на ваші твори й переконані у перемозі України!

У ЗВ'ЯЗКУ З ПОВНОМАСШТАБНОЮ ВІЙНОЮ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ ІІ ЛІТЕРАТУРНИЙ КОНКУРС ІМЕНІ ІВАНА ДУБИНЦЯ ПРОДОВЖЕНО

У зв'язку з повномасштабною війною Росії проти України та значною залученістю оргкомітету і членів журі в обороні України й волонтерській діяльності, оголошуємо, що ІІ Літературний конкурс імені Івана Дубинця продовжується. Конкурсні твори приймаємо всю весну. 

Нагадуємо, що конкурсні твори повинні відповідати таким вимогам:

Конкурсні твори просимо надсилати у документі формату word на електронну адресу співорганізаторки освітньої ініціативи "Медвин. Повстання" Марини Гогулі marynagogulia@gmail.com. В електронному листі просимо зазначити відомості про автора конкурсного твору:


Про дату оголошення переможців оголосимо згодом. Слідкуйте за новинами на нашому сайті  і на фейсбук-сторінці.


Організатори і партнери конкурсу – освітня ініціатива "Медвин. Повстання", Український інститут національної пам'яті, Національний музей Революції Гідності, Фундація імені Івана Багряного, Товариство дослідників України, громадська організація "Молодь в тренді", Музей історії Богуславщини дякують усім, хто у цей вирішальний для України час боронить нашу батьківщину, своїми вчинками і словами наближає перемогу! 


Разом переможемо! Слава Україні!

ОГОЛОШУЄМО ІІ ЛІТЕРАТУРНИЙ КОНКУРС ІМЕНІ ІВАНА ДУБИНЦЯ

До 119-річчя з Дня народження українського громадського діяча, публіциста, науковця, учасника Медвинського антибільшовицького повстання, автора книги спогадів “Горить Медвин” освітня ініціатива "Медвин. Повстання" спільно з Українським інститутом національної пам'яті, Національним музеєм Революції Гідності, Фундацією імені Івана Багряного, Товариством дослідників України, громадською організацією "Молодь в тренді", Музеєм історії Богуславщини оголошує ІІ літературний конкурс імені Івана Дубинця на кращі прозові твори.

До участі з 30 січня до 15 березня 2022 року приймаються оригінальні малі прозові твори довільного жанру (есей, новела, оповідання, нарис, мемуари тощо). У конкурсі візьмуть участь тексти, що відповідатимуть вимогам:

Конкурсні твори просимо надсилати у документі формату word на електронну адресу співорганізаторки освітньої ініціативи "Медвин. Повстання" Марини Гогулі marynagogulia@gmail.com. В електронному листі просимо зазначити відомості про автора конкурсного твору:

Переможців обиратиме журі у складі:

Члени журі оцінюватимуть твори, не знаючи їх авторів.

До Дня народження Івана Дубинця, 30 березня 2022 року буде оголошено чотирьох переможців літературного конкурсу.

Найкращі твори будуть опубліковані на сайті medvyn-povstannia.org.ua.

За оновленням інформації про конкурс слідкуйте на нашому сайті та на сторінці освітньої ініціативи "Медвин. Повстання" у Facebook.

Переможці І літературного конкурсу імені Івана Дубинця

Протягом 30 січня - 15 березня 2021 року нам надійшов 41 твір, 38 з яких відповідали усім вимогам, а саме: були написані українською мовою, містили згадку про Медвин, з якого проходив Іван Дубинець, чи Медвинське повстання, очевидцем якого він був і про яке написав книжку “Горить Медвин”, а також не перевищували 1180 слів. За умовами конкурсу, члени журі мали оцінити надіслані для участі твори за шкалою від 1 до 10 балів, де 10 - найвища оцінка, а ті три учасники, які наберуть найвищу кількість балів будуть оголошені переможцями. При оцінюванні членам журі не повідомлялися імена конкурсантів. Ще один твір-переможець мала обрати освітня ініціатива “Медвин. Повстання”, засновниця конкурсу.

Таким чином, найвищу кількість балів отримали:

оповідання “Медвинська ночівля” (47 балів) Олени Скуловатової з с. Путрівка Київської області. Олена - кандидат психологічних наук, викладачка психології Київського національного торговельно-економічного університету;

оповідання “Невідправлені листи” (47 балів) Оксани Карпенко з с. Фурси Київської області. Оксана також психолог, працює у сфері психологічного консультування. Свій твір авторка написала на основі спогадів і свідчень про свого прадіда Захара Миколенка, який брав участь у Медвинському повстанні;

оповідання “Все моє” (46 балів) Анастасії Якименко з м. Тбілісі, Грузія. Народилася Анастасія у Кривому Розі, а зараз працює у грузинській столиці за фахом піаністки, є солісткою камерного ансамблю, викладає гру на фортепіано, грає на богослужіннях;

оповідання “Дід Улас” (твір-переможець за версією освітньої ініціативи “Медвин. Повстання”) Олександра Морозюка з с. Микуличі Київської обл. Олександр родом з Волині, а за фахом - юрист господарського напряму. Пише прозу під псевдонімом “Олександр Мінович”. Інші його твори під цим іменем можна почитати на сторінках інтернет-видання “Букнет”.

Всім чотирьом переможцям призначено грошову премію у розмірі 500 гривень та книжкові подарунки від організаторів конкурсу - Українського інституту національної пам’яті, Фундації імені Івана Багряного, освітньої ініціативи “Медвин. Повстання”.

Серед учасників є також твори, що були дуже близькими до перемоги, тож організатори вирішили відзначити і їх книжковими подарунками. А саме:

твір “Пазли пам’яті”, що отримав друге місце від освітньої ініціативи “Медвин. Повстання”. Його автор - Роман Андріянов із Запоріжжя, учень 9 класу Хортицької національної академії;

твір “Нездійснені мрії” (44 бали) Катерини Базір з Києва, студентки Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

твір “Межа” (40 балів) Єлизавети Лейєр із с. Гатне Київської області, студентки-філологині української мови і літератури.

Слід відзначити, що учасники цьогорічного конкурсу походять з усієї України та навіть з-за кордону. Найбільше - 13 творів надіслали з Києва та Київської області, по 4 твори найдійшло з Львівської і Донецької областей, 3 - із Запорізької, по 2 - з Кропивницького, Дніпропетровської, Миколаївської, Луганської, Сумської областей та по одному твору - з Рівного, Вінницької, Хмельницької, Харківської і Херсонської областей. Наймолодший автор має 11 років, а найстаршому - 70.

Твори-переможці та високо оцінені твори будуть опубліковані на сайті medvyn-povstannia.org.ua

Організатори щиро дякують усім учасникам, які прислали свої твори, та анонсують ІІ літературний конкурс імені Івана Багряного у 2022 році.


Перший літературний конкурс імені Івана Дубинця (30 січня 15 березня 2021 р.)

До 118-річчя з Дня народження українського громадського діяча, публіциста, науковця, учасника Медвинського антибільшовицького повстання, автора книги спогадів “Горить Медвин” освітня ініціатива "Медвин. Повстання" спільно з Українським інститутом національної пам'яті, Фундацією імені Івана Багряного, Товариством дослідників України, громадською організацією "Молодь в тренді", Музеєм історії Богуславщини оголошує літературний конкурс імені Івана Дубинця на кращі прозові твори.

До участі з 30 січня до 15 березня 2021 року приймаються малі прозові твори довільного жанру (есей, новела, оповідання, нарис, мемуари тощо). У конкурсі візьмуть участь тексти, що відповідатимуть вимогам:

Конкурсні твори просимо надсилати у документі word або pdf на електронну адресу співорганізаторки освітньої ініціативи "Медвин. Повстання" Марини Гогулі marynagogulia@gmail.com. В електронному листі просимо зазначити відомості про автора конкурсного твору: 

Переможців обиратиме журі у складі:

Члени журі оцінюватимуть твори, не знаючи їх авторів.

30 березня 2021 року – у День народження Івана Дубинця – буде оголошено чотирьох переможців літературного конкурсу. 

Найкращі твори будуть опубліковані на сайті medvyn-povstannia.org.ua. 

За оновленням інформації про конкурс слідкуйте на нашому сайті та на Фейсбук-сторінці освітньої ініціативи "Медвин. Повстання".

* * *

Іван Варфоломійович Дубинець (Дубина) (30 березня 1903  – 30 січня 1954) - відомий громадський діяч, письменник та археолог, автор книги спогадів «Горить Медвин» про Медвинське антибільшовицьке повстання. 

Народився в Медвині на Київщині у сім'ї Варфоломія і Ожени Дубин. Початкову і середню освіту здобув у Медвині, у 1918 р. вступив до Богуславської української гімназії – вчительської семінарії. Саме тоді постає нова українська держава і молодий семінарист захоплюється національною ідеєю, а в 1920-му допомагає повстанцям боронити Медвин від більшовиків.

У 1921–1926 рр. Іван Дубина вчителює в Медвинській семирічній школі, а в 1926–1930 рр. здобуває вищу освіту з геології в Київському інституті народної освіти (сучасному Київському національному університеті імені Тараса Шевченка), тут у званні доцента працює, провадить наукову діяльність. Під час геологічних експедицій Центральною Україною стає очевидцем Голодомору.

На початку Другої світової війни проживав у Києві, став секретарем Української національної ради (УНР) при ОУН Андрія Мельника. Нацисти, не поділяючи самостійницьких прагнень українських націоналістів, розпочинають репресії проти членів УНР, двічі заарештовують Дубинця, тож він разом із іншими мельниківцями переходить у підпілля. Очевидно, у період Другої світової війни змінює своє прізвище "Дубина" на "Дубинець".

Коли у 1944 р. нацисти відступають на Захід, Дубинець втікає з Києва до Австрії, а в 1945-му опиняється в Німеччині. У Новому Ульмі він перебуває в таборі для переміщених осіб, працює в українській газеті «Українські вісті» та культосвітнім референтом у таборі, згодом читає геологію в Українському університеті в Аугсбурзі. Тоді ж бере участь у створенні Української революційно-демократичної партії, зав’язує дружбу з однопартійцем, письменником Іваном Багряним та літературознавцем Григорієм Костюком.

Під час так званого «процесу Кравченка» 1949 р. у Парижі Іван Дубинець дає свідчення про Голодомор і репресії в СССР, що сприяє перемозі в суді, як і викриттю злочинів СССР.

У 1950 р. допомагає своєму другу, письменнику Івану Багряному видати роман "Сад Гетсиманський", зібравши серед українських еміґрантів Америки кошти на його друк.

Пік громадсько-політичної діяльності Івана Дубинця припадає на життя в США, куди переїздить 1949 р. У Нью-Йорку медвинець продовжує висвітлювати злочини совітів перед американською громадськістю, тут долучається до створення ДОБРУСу (Демократичного об’єднання бувших репресованих совєтами), допомагає українським «неповерненцям» закріпитися в США, організовує протести проти їх депортації назад до СССР. Особливо не злюбили його совіти через організовані ним акції до 20-ліття Голодомору в 1953 р., за що, очевидно, 30 січня 1954-го Іван Варфоломійович і був ліквідований КГБ. Офіційна версія смерті - отруєння газом у власній квартирі.

Посмертно, у 1955 р. у Детройті ДОБРУС видає збірку матеріялів і документів про Голодомор «Біла книга про чорні справи Кремля», для якої медвинець у співавторстві підготував розділ про Голодомору 1932–1933 років. До того – у 1952-му – видав книгу спогадів «Горить Медвин», яка до цього часу і є найповнішим джерелом інформації про Медвинське антибільшовицьке повстання.